maandag 26 december 2016

Kerstmis 2016

Kerstmis is in aantocht. Luid en duidelijk. Niet alleen op mijn eigen kalender, maar ook op die van de Indiase mensen. Ik ben er verbaasd over en toch ook eigenlijk weer niet. Het is een voornamelijk Hindoeïstisch land, maar naast de nationale-, heb je ook de regionale-, en soms streekgebonden feestdagen. Maar naast de Hindoeïstische worden ook de grote Islamitische en grote Christelijke feesten met overgave gevierd. 
Overal zie je de stallen verschijnen waar je de kerststerren kunt kopen. In allerlei kleuren en in allerlei maten. Van de vijfpuntige,- tot de 26-puntige ster. Wit, maar ook in kakelbonte, bij voorkeur primaire kleuren. Klein, nee, daar doen ze niet aan. De aller, allerkleinste ster is toch nog wel 30 cm in doorsnede. Alle lampjes zijn ook uit de kast gehaald. Lichtsnoeren en lichtgordijnen zijn vast hier uitgevonden. Huizen, kantoren en winkels, alles wordt versierd. Een groot hotel ver voor kerst rondom alle lichtgordijnen aan. Dit is nog maar het begin....

Op de ashram wordt ook het Kerstfeest groot gevierd. Het is wel een feest wat voornamelijk verzorgd zal worden door de westerlingen. Er is een groot kerstspel, waarvoor nu al enige tijd geoefend wordt. Ieder jaar opnieuw moeten voor het spel de kostuums genaaid worden. Overal hingen plakkaten met de oproep om te komen helpen naaien. Met de machine of met de hand. 

Amma zal een kersttoespraak houden en cake uitdelen aan iedereen en er zullen veel kerstliederen gezongen worden! 

Wij wonen onder “de studio”; de zang-oefenruimte. De afgelopen tijd (net na de 1e advent begonnen) hebben we kunnen genieten van de voorbereidingen. Zo hebben we een avond met Duitse kerstliederen gehad, maar ook een Engelse en een Franse. Iedere groep heeft liederen geselecteerd en die liederen worden met grote regelmaat in de avond geoefend. Met verbazing heb ik enkele zeer trouwe volgelingen van Amma, de kerstliederen met overgave horen zingen. Ze doen er hun best op, het zijn geoefende stemmen. Op dit moment zijn ze bezig met het “finetunen” van een Frans kerstlied dat voor mijn oren een bijna middeleeuwse toonzetting heeft. Ik geniet ervan want ik kende het lied niet. Hier en daar is er kerstverlichting aan het verschijnen en op het bureau van het informatiecentrum staat een klein plastic kerststalletje. De grote kerstboom staat in de grote hal, naast een kleine kerstboom en een grote kerststal.

’s Avonds terugkomend vanuit Calicut op de dag vóór kerst blijkt dat we een groot gedeelte van het kerstprogramma gemist hebben. 
Geen kerstfeest op Kerstmis, nee, de dag voor kerst is DE dag! Een groot gedeelte van het programma is al geweest. We zijn zo moe na onze urenlange treinreis, dat we het stukje wat nog rest, maar laten voor wat het is. Het voelt niet echt, kerstfeest vieren vóór kerst.

Op 1e kerstdag is het op de ashram business as usual.

Op 2e kerstdag zijn alle arbeiders gewoon weer aan het werk. Iedereen trouwens. Het enige waaruit blijkt dat 1e kerstdag toch een speciale dag was, bleek toen we de krant wilden halen. Géén krant. Morgen weer….  
   

Geen opmerkingen: