donderdag 10 november 2016

9-11-2016, NU.nl: India verklaart de 500 en 1000 roepie biljetten ongeldig.

Het begon met een sms'je op de 8e november vroeg in de avond. De 9e zouden alle banken gesloten zijn. Vreemd, geen zoveelste zaterdag en dan ook nog alle banken. Een sms'je later werd gemeld dat de 500 en 1000 roepie biljetten ongeldig zouden worden om 24.00 uur.
We besteedden er eigenlijk geen aandacht aan.
De 9e november bij de thee om 6 uur veel geroezemoes en onrust. Wild west verhalen...
De meest gangbare biljetten naast de 100 en 10 waren niet meer te gebruiken. Het voelde aan als een soort overval en dat was het eigenlijk ook.
De regering had als actie tegen de corruptie, zwart geld circuit en vals geld de meest gebruikelijke en gebruikte biljetten ongeldig verklaard. 


Gelukkig stond er in de krant het hoe en wat en ook hoe de wisselprocedure in zijn werk zou gaan. Gelukkig hebben wij een Indiase bankrekening, gelukkig een Pankaart.
In de Westerse kantine kan er vroeg in de ochtend nog wel betaald worden met 500 roepie biljetten. Daar komen voornamelijk de toeristen met geld eten. De backpackers eten het gratis Indiase ontbijt. Wij kunnen wisselen, maar hoe zullen de banken omgaan met toeristen? Je zult maar net veel geld hebben opgenomen!

Op de deur van de Indiase “supermarkt” hangt, als ik langs kom al een briefje. Geen oude biljetten meer. De winkeliers zullen het de komende dagen goed merken. Je gaat de deur niet uit zonder minimaal 500 roepies mee te nemen.

We hebben altijd veel contant geld in huis. (voor Indiase begrippen dan) ATM's werken niet altijd, Mastercard wordt zo-ie-zo nergens geaccepteerd en zelfs de VISA kaart geeft wel eens problemen. We reizen veel en ook hotels moeten betaald worden. Een soort buffertje dus...
Daar zit je dus met je buffertje van 500 en 1000 roepie biljetten! (want dat is wat de ATM geeft)
Alle portemonnees worden leeggehaald want de komende 2 dagen is geen geld te halen of de mogelijkheid om “oud” geld om te wisselen. We moeten nog wel ontbijt, fruit, kokoswater en snacks kopen. Wat hebben we nog aan munten, wat aan 10 en 100 roepie biljetten.
Het is een rare situatie.

Wij zullen snel acties moeten ondernemen, want de volgende reis staat gepland voor eind volgende week. Het merendeel van het geld gaat op de bankrekening maar we moeten ook iedere dag samen naar de bank om oud geld om te laten wisselen voor nieuw geld. Is dat gebeurd dan kunnen we weer even vooruit.

O ja, 9-11-2016 was ook de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Geen opmerkingen: