vrijdag 28 oktober 2016

Een filmpje pakken!

Naar de bioscoop gaan doe ik niet zo vaak. Mijn eerste bioscoop ervaring was Winnetou (terwijl ik naar Sneeuwwitje wilde) en later “Love Story”. 
In Tsjechië gingen we naar de openluchtbioscoop. In de zomer wordt er door de brandweer in heel veel steden, stadjes en dorpen een groot scherm in een afgeschermd parkje geplaatst. Ik vond het een bijzondere ervaring ook door de sfeer. Met worst, bier of limonade in de hand kijk je naar de film. 

Tot nu toe waren we in India nog niet in een bioscoop geweest. Een beetje vreemd eigenlijk want films zijn hier bijna net zo belangrijk als eten of drinken. Er komen veel films uit. Mumbai is wat Hollywood is in de VS. Bollywood dus. In Bollywood worden de films in Hindi gemaakt. Je hoeft geen woord Hindi te kennen om toch een film te kunnen volgen.

Ook Kerala heeft een bloeiende filmindustrie. Geen Bollywood, maar de bekende filmacteurs uit deze regio hebben een sterrenstatus. Nog niet zo lang geleden overleed een acteur en het “rouwbeklag” werd live op de TV uitgezonden. De kranten hebben er dagen vol mee gestaan en ook de tv liet zich niet onbetuigd. Op dit moment is er een hevige discussie gaande omdat diverse bioscoopeigenaren hebben gezegd films waarin Pakistaanse films acteurs / actrices meespelen te gaan boycotten. Ja, naast de film is ook de politiek een serieuze zaak.
De taal in Kerala heet Malayalam en is een Zuid-Indiase taal. Voor mij een onbegrijpelijke, maar officiële taal, snel gesproken met woorden en zinnen zonder een begin of eind. Er zijn geloof ik 68 officiële talen in India. Het Hindi kan op school als keuzetaal geleerd worden, maar veel ouders kiezen eerder voor het Engels dan voor het Hindi. Er is een bloeiende filmindustrie hier in het zuiden. Veel films, maar ook met een korte levensduur. Tijdens de Onam had de bekendste acteur hier de premières van wel 6 eigen films. Geen probleem!
Slanke bekende filmacteurs zie je eigenlijk niet. Het zijn welgedane heren die zich in strakke kostuums persen. De rol van politieman is een gewilde rol.

In Calicut zaten we dit keer bijna in het centrum van de stad. Door de aankondigingen op de muren had ik gezien dat er ook een Engelstalige film draaide in één van de grotere bioscopen van de stad. Een sf-achtige film voor jeugdigen, maar het leek wel een leuke film. Op internet stond aangegeven dat er 2 filmvoorstellingen per dag zouden zijn, half 4 en half 7. Half vier leek ons een mooie tijd dus wij op pad. Helaas, het briefje van de (altijd aanwezige) bewaker vertelde dat de film alleen om half 7 zou draaien. Naar binnen mochten we niet! Veel mensen, jong en oud kwamen de filmaankondigingen bekijken.
Rondgelopen,... thee gedronken en snacks gegeten in allerlei zaakjes,... zitten wachten op de stoep van de bioscoop...kaartje gekocht....Om kwart over 6 mochten we naar binnen. We kwamen in een soort hal terecht waar een koffie/thee/snacktent was, zonder stoelen of banken. Voor de thee betalen we op de stations of in de trein 6 roepies, we betalen in een mall voor verse gezette thee 15 roepies maar hier was de (schandelijke) prijs 60 roepies voor een bekertje thee. “Same size”, 10 maal zo duur als de trein. Alles was hier duur, zelfs in onze ogen... dus geen thee, geen popcorn, niets...
Na het schoonmaken van de zaal mochten we naar binnen, met de 3D bril in de had. Een mooie ruime zaal met heerlijke stoelen. Als je naar achteren bewoog dan ging de stoel mee. Luxe!

Toen de film begon zaten we als klein groepje van totaal 19 mensen achterin de zaal, koninklijk in het midden. Een laatkomer ging zomaar ergens zitten. Lege stoelen in overvloed.
De zaal heeft plaats voor ongeveer 400 mensen. Het geluidsvolume is daarop berekend. Luid...
Het begin was zoals het ook toegaat in iedere Westerse bioscoop. Veel reclames, vooral van adverteerders uit de stad of directe omgeving. Toen de hoofdfilm. 3D films zijn toch mooie films, je waant je er middenin. Leuke film om te zien.
De pauze begon op het moment dat de film werd stilgezet. Midden in de scene, bijna middenin een zin. Na een kleine 10 minuten ging de knop weer om en startte de film weer op het moment van het stoppen. Geen aftiteling aan het einde, film klaar, licht aan.....


Bekers, papiertjes, bakjes, lege limonade flesjes op de grond. India dus.

Geen opmerkingen: