vrijdag 30 september 2016

Amma's verjaardag

De afgelopen maanden gebruikten we hier een aparte tijdrekening. Bespraken we wanneer een afspraak was, of wanneer mensen bijv. de ashram verlieten of terugkwamen, we hadden het altijd over: vóór of ná Amma's verjaardag. Het begon al in juli. De verjaardag is een soort ijkpunt in het ashram jaar. Amma is 27 september jarig dus je kunt nagaan hoeveel invloed dit heeft.
De afgelopen weken waren de voorbereidingen in volle gang. Onam met al zijn drukte en festiviteiten was eigenlijk maar een opmaat voor deze verjaardag.

Het grappige is dat Amma eigenlijk helemaal geen verjaardag wil vieren. Toen ze 60 werd is dat “doorgedrukt” door de swami's en het is erin gebleven. De organisatie wordt gedaan door studenten van de universiteit. Ze mogen het ook op hun C.V. zetten, maar het heeft natuurlijk alleen maar inhoud als de werkgever Amma kent en ook weet hoe enorm de klus is die ze geklaard hebben.
De Westerlingen vluchtten massaal weg en gingen in een hotel zitten. De Indiase mensen kwamen in golven aan. Bussen en bussen tegelijk. De cijfers zeggen 40.000 mensen “over de vloer” in 2 dagen. De ashram was de ashram niet meer. Op maandagavond, toen Amma naar het universiteitsterrein ging waar het feest gehouden zou worden, werd de ashram bijna ontruimt om slaapplaatsen te creëren. De grote hal, alle daken waar een plekje was, iedere lege ruimte werd beschikbaar gesteld en gemaakt voor de slapers. Een matje bleek genoeg. Al die mensen moeten ook te eten hebben....net als wij...


De verjaardag is ook heel belangrijk aan het worden in het dorp. Het is als een Koninginnedag! Alles wordt schoongemaakt, al het vuil wordt opgeruimd, iedereen versiert zijn zaak met flikkerende lichtjes en zelfs de kerststerren zie je weer verschijnen. Zoveel mensen betekent meer klandizie.... De wegen waarlangs de mensen komen en gaan zijn bezet met kraampjes en dekens. Veel van hetzelfde. Bling-bling sieraden, lichtgevende buizen en rode, oplichtende duivelshoorntjes, noten en snacks, de ijscoman, hier en daar een verdwaalde kraam met tassen en kraampjes met labels voor sleutels. Ziehier het gehele assortiment!


Helaas trekken zoveel mensen ook dieven en zakkenrollers aan. Hele goede.....zei men. Veel waarschuwingen overal. Geen waardevolle spullen meenemen naar het feestterrein, geen paspoort maar een kopie, geen dure telefoon. Wel water, een paraplu en lepel meenemen. Dit lepel klinkt vreemd, maar dat is het niet. Nog heel veel mensen eten hier met de handen. Je krijgt dan wel een maaltijd (gratis), maar hoe je hem opeet!! Wij vergaten de lepel en gingen daarom maar pizza eten in het Westerse gedeelte. Ook voor de politie een hele exercitie, een dag van belang. Veel auto's, veel agenten.. Er zouden ook diverse ministers komen. Dus pers, tv....PM Modi sprak dit keer live via skype. Op enorme schermen zag je hem aan een tafel zitten met voor zich een scherm waarop Amma te zien was. Op een afstandje kon je beiden het gesprek zien houden. Bloemrijke taal, zoals dit hoort hier.

De verjaardag begint met een speciale puja, dan alle felicitaties, de toespraken, de gratis trouwerij van dit keer 47 paren (zij krijgen allen de mooie sari en de gouden, noodzakelijke sieraden), de duizenden sari's voor de vrouwen in de dorpen, de prijsuitreikingen, de studiebeurzen, de nieuwe projecten die van start gaan, nationaal en internationaal...

Dan, ja dan begint pas waar veel, heel veel mensen eigenlijk voor gekomen zijn.... de darshan met de omhelzing van Amma. Geen Westerlingen.
Rondom Amma, op het hier grote podium, zijn groepen die dansen, muziekvoorstellingen, groepen die zingen en voordrachten geven.
Amma gaat gewoon door. Uur na uur. Na 25 uur en 25 minuten heeft iedereen die darshan wilde hebben die gehad en gaat Amma van het podium af.

Haar verjaardag is al uren voorbij....  

Geen opmerkingen: