donderdag 28 juli 2016

Winkelen in de trein

Een treinreis in Nederland is snel, over het algemeen comfortabel en brengt weinig verrassingen. Dit alles kun je niet altijd zeggen van de treinreis door India. Het tempo van de sneltrein die 7 plaatsen aandoet en het tempo van de localtrain die 14 plaatsen aandoet op hetzelfde traject is, volgens mij, bijna gelijk. Het tijdsverschil in de treinreis komt door het aantal keren dat gestopt moet worden. Hoewel druk doende om het treinnet te verbeteren zijn veel sporen enkelspoor. Wij houden van het reizen met de trein. Hoewel ik het systeem van reserveren, met de bijbehorende grote prijsverschillen niet snap (op de lijst komen, gewenste reserveringen en last minute bijv.) blijft het een goedkope tot relatief goedkope manier van reizen die ook voor ons westerlingen goed te doen is. Boeken anderen voor ons de trein, dan komen we altijd in de AC terecht. Je hebt je eigen stoel en vrij snel na vertrek wordt gecontroleerd of je wel op die stoel mag zitten. Iedere AC coupé heeft zo zijn eigen controleur. 

Op de treinen met AC's is meestal een goede catering. Wat komt er zoal tijdens de treinreis voorbij: flessen met water, thee, koffie, frisdrank, biscuit en chips, chocolade en snoepgoed, samosa's, gebakken banaan, vadai, pakora's en afhankelijk van het tijdstip van de dag soep, omelet, briani en andere gerechten waarvan ik de aankondiging nog niet heb kunnen vertalen naar een voor mij herkenbaar iets. Alle heren lopen continue heen en weer door de trein en roepen met een zelfde scherpe, nasale klank wat zij te verkopen hebben. Heeft de trein deze catering niet dan komen er op stations waar langer gewacht moet worden, verkopers langs met een kleine selectie van de snacks. Op grote overstapstations heb je tijd genoeg om zelf langs de vele kraampjes te gaan om wat te eten of te drinken te halen. We hebben pas ontdekt dat je ook per internet eten kunt bestellen wat je op een station afhaalt. Honger of dorst hebben tijdens een treinreis zul je in India niet snel niet hebben!

Reizen met een localtrain wordt ons afgeraden. We zijn Westerlingen en zullen vast beroofd worden. Zelf vinden we dit reizen met dit soort boemeltjes leuk, je komt heel andere mensen tegen en we hebben vaak de leukste gesprekken tijdens deze treinritten. En ja, er wordt in deze trein heel erg naar ons gekeken, maar dat gebeurt overal. We zijn lang, grijs en Westerling.....een driedubbele reden! Naast bekeken worden uit een soort nieuwsgierigheid zijn er ook bedelaars die ons bekijken. Wij hebben er niet zoveel last van. De vaste reizigers om ons heen vinden bedelaars in de buurt helemaal niets. Zeker niet als ze de persoon kennen. Het gebeurde dat na een aantal keren langs ons gewandeld te zijn omdat de bedelaar persé naast ons wilde zitten, ons gevraagd werd om alsjeblieft in een andere coupé te gaan zitten omdat de man “not a good man” was. Onze achterbuurman werd in het voorbijgaan gevraagd om op ons te letten. De bedelaar kwam nog een aantal keren langs maar verdween op een bepaald moment.

Tijdens dezelfde treinrit gingen er opeens lokale dames en heren voorbij komen met werkelijk enorme boodschappentassen. In die tassen bleken groenten te zitten die gekocht konden worden. Vast in plastic zakjes gedaan zagen we uit een tas bonen, bieten, brinjals en okra's komen. Een ander verkocht komkommers en nog wat andere zaken. Wil je er nog een extra tasje bij omdat je veel koopt? OK, de grote tas heeft extra zijvakken met een voorraad tasjes. De groentenverkopers werden gevolgd door de noten-, linzen-, erwten-, en kruidenverkopers en als laatste kwam de snackverkoper langs met samosa's. Indien gewenst in een krant verpakt. Toen er in de coupe niet meer gekocht werd, gingen de grote tassen en grote ronde manden in het bagagerek en de groep verkopers maakte een praatje met elkaar tot het volgende station. De volgende coupe was aan de beurt.

Zo koop je in de trein vast het avondeten met een snackje toe!Geen opmerkingen: