dinsdag 19 juli 2016

Rams Bazar’s schatten

Op de ashram zijn winkels. Nu verwacht dat je dat niet direct maar deze ashram is net een dorp. Laat ik een opsomming geven voor de beeldvorming!
De winkel waar je de telefoon en dongel kan opladen, dit is ook de plek ook waar je gezeten in een hokje kunt bellen, zowel nationaal als internationaal. De aryuvedische winkel voor medicatie maar ook zeep, antimuggenspul en keeltabletten. De mini levensmiddelenzaak waar je naast de gewone artikelen ook allerlei plastic waar en slippers kunt kopen, pennen, papier en allerlei zaken waarvan je het bestaan niet weet totdat een ingewijde erom vraagt en je het artikel uit een laatje of kastje ziet komen. De ECO shop, voornamelijk bezocht door Westerlingen waar alles ECO en westers geprijsd is. Zeep, kruiden, muesli, thee, koffie, zout: ja, we zijn gesorteerd! De fruitstal voor groente, fruit, de verse fruitsappen, zelfgemaakt ijs en milkshakes. De Indiase Ammashop, een grote container gevuld met de vele cd’s waarop Amma zingt, foto’s, plaatjes en sieraden. Gedeeltelijk des Amma’s, gedeeltelijk Hindu. Dit alles Indiaas geprijsd. De winkel voor kleding, tassen, sjaals, lakens en handdoeken (de Indiase dan). Recentelijk is “Little Italy” erbij gekomen. Een koffietentje ter grootte van 1.50 x 1.50 m. met redelijk koffie en vol met snoep, koekjes en snacks. De man die helpt ziet er volgens velen uit als de heilige Franciscus. Rondom het hoofd haar en een natuurlijk kale kruin. Dan hebben we nog de westerse kantine waar als Amma thuis is, naast het gewone assortiment, gebak, koeken en chocolade te krijgen is. De Indiase kantine met de Indiase snacks. Het stalletje waar je verse kokosnoten kunt kopen voor het sap en/of vlees. Diegene die de kokosnoten openhakt is Hari, een Indiase man, die aan iedere nieuwkomer vraagt waar hij of zij vandaan komt. Hij houdt dan een praatje in de landstaal of kan minimaal enkele zinnen in die taal spreken! Dan is er nog de copyshop en net buiten de ashram de apotheek van het ziekenhuis. 
Iedere ochtend hebben we een tijdelijke krant kiosk. De krantenmijnheer komt met een enorme stapel kranten achterop de motor aangereden. Hij spreidt alles uit in een stalletje en brengt de kranten bij de vaste klanten. Regelmatig komt er ook een man met verse groenten. De grote ring die rondom de bomen loopt fungeert als zijn winkel en toonbank tegelijk. Hij stalt er zijn waren op uit, naast zijn eigen weegschaal.  
Dat alles is buiten de Kalitempel. In de Kalitempel zijn ook nog winkeltjes. Allemaal ongeveer 3x4 meter groot. De boeken en cd-shop, de westerse Amma’s winkel waar je allerlei nieuwe spullen kunt kopen en veel zaken die met Amma te maken hebben EN Rams bazar.

Rams is de 2e hands shop van de ashram. Mijn favoriete winkel! Het is onvoorstelbaar wat je allemaal kunt bergen in een winkel van 3x4. Een kleine rondgang. Lakens en slopen, schorten (een veel gebruikt en gevraagd artikel), knijpers, waslijn, winterkleding (voor de mensen die teruggaan naar de kou) frutsels, kant en lintjes, dekens, gordijnen, normale dames en herenkleding, zowel Westers als India's, rokken, broeken, de ashram zwempakken, yoga-, en gewone matten, kussens en yogakussens, sari’s en dhoti’s, handdoeken en theedoeken, tassen en tasjes, boeken, tijdschriften, cd’s en dvd’s en dan allerlei huishoudelijke waar: kopjes, bekers, waterflessen, borden, pannen, emmers. De make-up en drogisterij artikelen plank wisselt in grootte. 
Het is allemaal net wat er gedoneerd wordt. Buiten op de galerij gaat de winkel verder: koffers, schoenen en slippers, sjaals en t-shirts, boeken in allerlei talen en dan het SEVA-rek. 

Het is zo-ie-zo een genoegen om te rommelen in de winkel maar het sevarek vind ik het summum. Het rek hangt vol met kleding dat men eigenlijk alleen geschikt vindt voor de seva. (vrijwilligerswerk) Afgedragen, kapot, vlekken na de was, geen knopen of rits meer. Alle kleding waar wat aan mankeert kun je kopen voor 20 roepies (75 roepies is een euro). Daar vind ik de kleding met de kraaltjes en pailletten, de bloemenstof voor mijn sieraden, de grote lappen om proefkleding uit te maken voor het naar de naaisters gaat, …… Veel mensen halen er bijna hun neus voor op maar dat rek is mijn schatkamer….Mijn persoonlijke schatkamer van Ram's bazar!


Amritapuri, 19-7-2016

Geen opmerkingen: