woensdag 27 juli 2016

Een ziektekostenverzekering

In Nederland denk je er niet eens over na over het hebben van een ziektekostenverzekering. Je denkt na over de prijs, wat ze je kunnen bieden enzovoort, maar je kunt over het algemeen gewoon de verzekering krijgen. Op wat uitzonderingen na kan iedereen die krijgen!

Zo gaat het niet in India.
In de begin periode van ons verblijf speelde dat niet zo. Maar op een bepaald moment ga je eens informeren bij anderen hoe zij verzekerd zijn. Voor mij als rechtgeaard verzekerd mens, waren de antwoorden bijzonder. Het merendeel van de mensen aan wie wij het vroegen is niet verzekerd en vertrouwd op de zorg via de ashram. Voor de basic zorg, maar ook als er operaties komen. Iedereen kan gratis gebruik maken van het ziekenhuis, maar kom je er te liggen of zijn er medicijnen nodig dan moeten wij echt betalen. De prijzen kunnen voor x-rays behoorlijk de Westerse kant uitgaan, zeker als het buiten het normale gaat komen. Het gratis alles krijgen geldt alleen voor een bepaalde groep. En wij, ja, wij behoren niet tot die groep.

Ziektekostenverzekeringen zijn een advertentie artikel hier in India. Veel advertenties en veel aanbiedingen. Groot, mooi en makkelijk te krijgen!
Het lezen van de dekking gaat nog wel, begrijpen is iets anders. Er wordt bijvoorbeeld niet betaald voor die en die behandeling, nee, er wordt kortgezegd een bedrag per dag uitgekeerd. De rol van de bystander is een heel belangrijke voor een ziek mens, geen bystander betekent geen eten in een ziekenhuis want daar wordt niet voor gezorgd, dat moet je zelf doen. Bij binnenkomst in een ziekenhuis moet je ook een bepaald bedrag storten en daar wordt de thermometer voor geleverd, de matjes waar je op ligt, het bed en de dokter zeg maar. Vooraf betalen. Vandaar de dagdekking!
Na door de brochure geworsteld te zijn ga je mailen. Dan blijken al die mooie aanbiedingen niet voor jou te zijn. Nee, niet voor foreigners! Alleen voor de Indiase mens.
Zo blijf je zoeken en mailen, eindelijk na weet niet hoeveel nee's een maatschappij die ja zegt....
Ja, met voorwaarden en met een jaarprijs die een normale Indiƫr niet eens kan betalen.
De procedure is als volgt: je krijgt een aanbieding, als je daar ja op zegt moet je vooraf de premie betalen voor het hele jaar, dan komt de keuring …...(ja, hoewel je betaald hebt nog is nog helemaal niets zeker.....)
Er komen mails van allerlei bedrijven die blijkbaar werken voor de verzekeringsmaatschappij. Waar we de keuring willen hebben. (er worden een aantal opties gegeven) Gevolgd door de mail dat onze keuze verwerkt is, het telefoontje dat onze keuze verwerkt is op zaterdag, op zaterdag de mail dan dat we op maandag daar en daar verwacht worden met de voorwaarden en wat er onderzocht gaat worden. Gevolgd door de mail met de zelfde inhoud op schrift. Nu kwam dinsdag ons beter uit. Geen probleem, weer telefoontje gevolgd door de mail.

Zo stapten we op dinsdag nuchter het laboratorium binnen. De muren vol met posters hoe goed het is om allerlei zaken regelmatig te laten onderzoeken, de suiker, de nieren, de werking van vitamines...
Als Westerling blijf je toch bijzonder en het hoofd van het bureau begeleidt de hele procedure persoonlijk. Na de verwachte onderzoeken van onze telefoon over genomen te hebben op een papiertje gaan de dames en hij aan het werk. Het bloedprikken (het doet toch geen pijn?), urine, gewicht en lengte. Dit doet men als volgt. Je gaat tegen de deurpost staan, met een stift wordt er een streepje gezet, met een centimeter wordt dan gemeten waar het streepje staat. In mijn geval was er twijfel, veel mensen hebben blijkbaar mijn lengte. Ik werd meegenomen naar een andere ruimte. Op de maagdelijk witte en volgens mij, pas geverfde muur staat nu een rood streepje, mijn streepje! Vervolgens de ECG (zonder heer voor mij) en dan het invullen van de papieren. Alle resultaten van de onderzoeken gaan naar de supervisor, dan naar het medische team van de verzekering en dan zullen we horen of we geaccepteerd worden (of niet) en hoe de wachttijd is voor bepaalde zaken. Voor ons eigen dossier krijgen we ook een kopie van de resultaten van alle onderzoeken.

In het gesprek na het invullen komt opeens de opmerking dat het heel fijn was om met ons te spreken. Men had nog nooit Westerlingen over de vloer gehad en ook nog nooit met ze gesproken....
Ieder op ons eigen manier hebben we weer nieuwe ervaringen opgedaan.


Geen opmerkingen: