woensdag 20 juli 2016

De PAN kaart

India is, zo blijkt iedere keer weer opnieuw, een land van formaliteiten en papieren. Die formaliteiten en papieren moet je in de juiste volgorde afhandelen anders gebeurd er niets of krijg je niet wat je wilt hebben.
Zo ook de gang van zaken rondom onze PAN kaart. Een mysterieus iets waarvan de noodzaak mij lang onduidelijk is gebleven. Maar kort en goed: een PAN kaart moet je hebben om geen belasting te hoeven te betalen in bankzaken. Je krijgt niet zomaar een PAN kaart, o nee, de voorliggende stappen moeten ook gebeurd zijn anders wordt hij onverbiddelijk afgewezen. Als “Westener” moeten er extra dingen ingevuld en bijgevoegd worden.

Stel je wilt een bankrekening openen. In ons land een heel normaal en simpel gebeuren. Je stapt naar de bank, legitimatie mee, papier invullen en als je naar buiten komt heb je een bankrekening en weet je zelfs het bankrekeningnummer. Niet in India. Het krijgen van de bankrekening is ook afhankelijk van de status van je visum. Als toerist kun je een toeristenrekening krijgen, de lengte van die rekening valt samen met de lengte van je visum. Wij hebben een verblijfsvergunning, dus moet er een andersoortige rekening aangevraagd worden.

De papieren voor de aanvraag lagen al weken in huis, maar hoe worstel je je, toch als redelijk intelligente mensen, door een minstens 8 kanten omvattend formulier heen, als je geen idee hebt wat je waar moet invullen. Nou, op een paar zaken na dan. Even kwam de gedachte in ons op om dan maar geen Indiase bankrekening te hebben, maar wil je online een treinticket boeken dan kan dat alleen maar via een Indiase rekening. Een Indiase VISA-kaart is anders als een in de rest van de wereld gebruikte VISA-kaart. Niet gekoppeld aan een Indiase bankrekening kun je hem niet gebruiken. Uit een soort wanhoop werden de papieren meegenomen naar de bank waar een vriendelijke ass. accountmanager de hoeveelheid in te vullen informatie terugbracht naar ongeveer 1 kantje. Eindelijk, na het inleveren van kopieĆ«n van paspoort, visa, verblijfsvergunning en in een aantal boeken jouw handtekening gezet te hebben kregen we onze bankrekening. Alleen op papier dan, want voor je hem kunt gebruiken moet er geld op gestort worden. Dit werd een volgend bezoek aan de ass. accountmanager. Gelijklopend aan dit moet je ook jouw creditcard activeren. (weer een bezoek aan de bank en met hulp van de bewaker is dit gelukt) Ja, en toen kregen we ons eigen, persoonlijke en langverwachte bankboekje! Zonder foto en stempel nog, nee, het was nog niet een echt!, officieel te gebruiken boekje. Door het plakken van de foto en het krijgen van het stempel erop werd het boekje “werkend”.

Toen, ja toen pas, kon de procedure van de PAN kaart aanvraag gestart worden. Het kan online, maar de bewaker van de bank verwees ons naar het dorp waar het persoonlijk gedaan kon worden. Het was zelfs goedkoper dan online. Weer de procedure van de formulieren, weer een kopie van het paspoort, het visum, twee pasfoto's, de verblijfsvergunning maar nu ook een kopie van de persoonlijke gegevens vanuit het bankboekje (ja, de bladzijde met foto en stempel) en een kopie van de bladzijde waarop het gestorte geldbedrag staat. Na check, check dubbelcheck is de aanvraag nu de deur uit.

Onze volgende hobbel in het PAN kaart verhaal komt er al weer aan. Na ongeveer 10-12 werkdagen zal de kaart bezorgt gaan worden op de ashram. Er moet ook voor getekend worden en wij, wij zijn er niet! Als je dit laatste hoort voordat je de aanvraag doet dan wacht je even met aanvragen, want we zijn er nu al zo lang mee bezig...maar dit hoorden we pas toen de formulieren ingeleverd waren en de rest van de procedure uitgelegd werd. Je ziet de problemen al aankomen. De mijnheer van het bureau keek naar onze wat verslagen gezichten en droeg een oplossing aan. De machtiging!
We moeten een machtiging gaan maken voor iemand op de ashram zodat die ander de kaarten getekend en wel in ontvangst kan nemen. Alleen wie mag er gemachtigd worden?
Het verhaal van onze PAN kaart is nog niet afgelopen....


Amritapuri, 20-7-0216  

Geen opmerkingen: