dinsdag 23 februari 2016

Zwemmen

Afkoelen in de hitte van India is noodzaak. Zeker op dit moment nu er een soort mini-hittegolf is. In die hitte is afkoelen in het water van een zwembad luxe. De temperatuur op dit moment is alsof het geen winter maar zomer is. Ventilatoren zijn waarschijnlijk niet aan te slepen, we zien ook heel wat Indiase mensen met een nieuwe doos onder de arm naar huis wandelen. Het zwembad hier op de ashram is een luxe die ik, in ieder geval koester. Zwembad is eigenlijk een groot woord, het is een bad van ongeveer 5 bij 20 meter, maar wat maakt het uit, je kan er in zwemmen!
Nu is het zwembad voor vreemden niet echt als zwembad te herkennen. Het staat aan de rand van de ashram tegen de buitenmuur aan. Het is volledig ommuurd zoals zoveel hier en de toegang is een prachtige houten poort met een stevige deur erin met een afdak erboven. Echt een entree. Behalve twee bordjes aan de muur met de openingstijden, wie er op welk moment kan zwemmen en de te dragen badkleding is er geen aanduiding dat er achter die deur en binnen de muren een zwembad zit. Binnen de ommuring staan bomen en struiken en rondom het bad staan bankjes. Het is er vooral in de ochtend als er nog schaduw is, een fijne plek. Het zwembad is pas een maand weer open, beide pompen waren kapot. Preventief onderhoud kent men niet in India, dus hier ook niet.
Je hebt er een wc, je hebt er douches. Dat is het dan wel. Omkleedhokjes? Omkleden doe je achter twee grote doeken. Enige privacy moet er toch wel zijn, niet?
Het zwembad hanteert diverse regels: regels omtrent de tijden, regels omtrent er wie er wel en wie en niet mag zwemmen en over de badkleding. Maar neem je dat allemaal voor lief, dan kun je heerlijk je baantjes trekken.
Er zijn normaal gesproken twee momenten op de dag dat iedereen kan zwemmen. Om zes uur in de ochtend de studenten, dan de renunciates, om kwart over tien volgen de vrouwen en om kwart over elf de mannen. Zo zijn er in de middag ook vastgestelde tijden.
Nu Amma er niet is zijn er ook veel minder mensen om toezicht te houden en schoon te maken, de middagen is het zwembad nu gesloten. Zo ie zo zijn er veel minder mensen, als er 20 vrouwen zwemmen op dit moment is het veel.
Het meest bijzonder aan het zwemmen is de zwemkleding die de vrouwen behoren te dragen. De mannen hebben maar weer een makkie, de enige eis die aan hun kleding gesteld wordt is dat de pijpen tot bijna de knie moeten komen. Korte-, of geen pijpen zijn verboden. De vrouwen dragen een zwemkostuum, een badpak kun je het eigenlijk niet noemen. Trouwe volgelingen dragen onder hun badpak ook nog een T-shirt om de schouders te bedekken. Blote schouders geldt als zeer onfatsoenlijk hier, tops zijn not-done. Wil je zwemmen als vrouw dan moet je het badpak kopen wat hier op de ashram gemaakt is. Ze zijn ook herkenbaar; ieder badpak is gemaakt van bloemetjeskatoen. De mijne is paars, maar we hebben ook al geel, roze, blauw en groen gehad. Hoe moet je dit kledingstuk nu omschrijven? Stel je een grote, zeer ruim vallende lap stof voor, rondom een vrouw heen. Een grote, wijde koker. Aan de bovenzijde zit rondom elastiek. Daaraan vast de zeer brede schouderbanden. Nu is het geen lap waar je in zwemt, het heeft pijpen. Ik kon een nieuw XXL badpak van iemand overnemen. Ja, XXL qua stofbreedte, maar niet qua elastiek aan de bovenzijde en de lengte van de bandjes. Ik kon alleen met hulp en stevig trekken in en met nog meer moeite uit het badpak komen. Eigenlijk moest ik eerst opdrogen om zonder schade dit badpak uit te kunnen trekken. Vrijwel iedereen gaat aan de slag met de bandjes. Verlengen dus die banden... en meer elastiek aan de bovenzijde...en zo kan ik nu zelf in het badpak en ook zelf uit het badpak komen. Het lijkt een zeer oncomfortabel kledingstuk, maar zolang je aan het zwemmen bent heb je er geen last van. Het wordt echter wel anders als je uit het bad probeert te klimmen. Voor je gevoel moet je tonnen water meezeulen en zullen je bandjes breken door het gewicht.... Een voordeel van dit badpak is dat iedereen er ongeveer hetzelfde in uitziet. Het is zo verhullend dat je de omvang van iemand niet goed meer kunt schatten. Voor mij een prima gedachte....


Eigenlijk is dat uur dat ik kan zwemmen ook wel lang genoeg, je zwemt wat, je kletst wat..... In die tijd wordt de zon ook feller en verdwijnt er veel schaduw. Op de stenen die in de zon liggen, kun je eigenlijk niet meer op blote voeten lopen. Minpuntje...

Amritapuri, 23-2-2016

1 opmerking:

Trudy zei

Haha ik zie je al dobberen ;-)