zondag 14 februari 2016

De kapper

Na een aantal weken hier in India kwam er een zeer Nederlands iets om de hoek kijken!

Mijn haar wordt te lang.... het wil niet meer blijven zitten..... ik wil naar de kapper.....Nu had ik voor ons vertrek al nagedacht over deze komende noodzaak. Ik had er geen oplossing voor gevonden en had om die reden mijn haar maar flink kort laten knippen. Zo had ik meer tijd hier in India om uit te vinden of er een kapper voor mij te vinden was. Maar nu kwam toch de dag dat ik wel moest beslissen wat ik moest gaan doen.

De afgelopen periode heb ik “veldonderzoek” gedaan. Alle dames waarvan ik wist dat ze langdurig op de ashram verbleven heb ik bekeken.... hun haarcoupe dan. Het waren wel de Westerse dames, want 99,99% van de Indiase dames heeft lang haar.

Er zijn globaal vier groepen te maken: de dames met lang haar, de dames die toch op één of andere manier een goede kapper hadden en die waarschijnlijk nog niet lang op de ashram waren, dames met heel kort, gemillimeterd haar en dames die kort geknipt haar hadden. Opvallend was dat ik eigenlijk iedereen uit die laatste groep hetzelfde geknipt vond. Er waren geen verschillen te in lengte, stijl en lagen. Het was een raadsel voor mij hoe dat nu mogelijk was.

Bij navraag bleek dat er in de wijde omtrek geen dameskapper te vinden is. Misschien in een grote stad? Daar heb je wat aan als je niet direct in de buurt van zo'n stad zit. De ashram-dames regelden daarom het knippen onderling. Volgens mij is er maar 1 dame die alle anderen knipt. Zo identiek zijn de kapsels. Helaas is mijn haar niet geschikt voor het model dat iedereen heeft, dus bleef ik een probleem houden. Wat nu?Niet alleen mijn haar was flink op lengte, ook dat van Maarten. Herenkappers zijn er wel te vinden. Ik weet er zo al twee in de buurt. Eén op weg naar het dorp is een gewone kapper, de ander in de garagebox op het strand is voor de moderne kapsels van de jongeren. Stel je het bloempotmodel voor. De onderzijde wordt kort geschoren, de bovenzijde blijft echter lang. Je krijgt dan kuiven in allerlei modellen. De jongens zijn trots op hun kuif, regelmatig zie je hun hand even door hun haar gaan. Het zijn duidelijk de hippere jongens met de stoere kuiven!

Maarten wilde niet naar de hippe kapper, maar ook niet naar de dorpskapper. Zijn haar kon best nog wat langer worden. Ja, wat doe je dan...Voorbereiden is het halve werk, uit de koffer heb ik toen maar de tondeuse opgediept. Amma zou op toer gaan en vele mensen, zowel mannen als vrouwen hadden vanwege het gemak hun hoofd of kaal of gemillimeterd laten scheren. Zo kort wilde ik Maarten niet aandoen en zo ben ik begonnen op de maximale lengte. Een pittig, rechtopstaand kuifje verscheen!

Een prima kapsel uiteindelijk. Maar toen kwam ik....

Wat zou ik doen?

Zo'n kapsel met de lengte van Maarten was prima voor een man, maar voor een vrouw??

Door de diverse vrouwen die een gemillimeterd kapsel hadden gekregen of helemaal geen haar meer hadden, heb ik uiteindelijk ook de tondeuse ter hand genomen. Als zij het aandurfden, kon ik het ook. Met de spiegel voor mijn neus ben ik gewoon maar begonnen. Mijn heus niet zo lange haar, bleek erg lang te zijn voor de maximale stand van de tondeuse. “Lange” lokken kwamen er van af. Toen ik klaar was voelde ik me wel erg kaal, ik had een echt rattenkopje gekregen!

De eerste keer met zulk kort haar naar de grote hal om te eten vond ik moeilijk, maar ik viel niet eens op tussen de andere dames! Veel keus zou ik anders ook niet hebben gehad, de tondeuse bepaald de maximale lengte nu eenmaal.

Ondertussen ben ik aan de lengte van mijn haar gewend. Het is ook erg gemakkelijk...geen kam nodig.....en het zit altijd goed!Amritapuri, 14-2-2016

Geen opmerkingen: