zondag 21 februari 2016

De grote hal

Iedere avond, 365 dagen per jaar wordt er een bhajan gehouden in de grote hal. Eigenlijk kun je het vertalen als samen zingen van devotionele liederen. Het begint om half zeven, de periode dat de schemer overgaat in de nacht en eindigt om acht uur. Als je leest waar dit zingen vandaan komt dan blijkt het een zeer oude Indiase traditie te zijn om rond dit tijdstip als familie samen godsdienstige liederen te zingen. De atmosfeer schijnt dan “onzuiver” te zijn.
Iedereen die woont of verblijft op de ashram is een familielid, dus wordt eigenlijk geacht te komen naar de bhajan. Voor de dames is er een aparte bhajan in de Kalitempel, maar wij gaan naar de grote hal.
De grote hal is een bijzonder gebouw. Het is de ruimte waar de bhajans gehouden worden, de darshan, satsang en prasad lunch als Amma er is, de archana gezongen wordt, maar ook het podium voor dansvoorstellingen van examenkandidaten, filmzaal, ruimte voor de Kerstmusical, plek waar seva's zijn, groente wordt gesneden, poppen en bloemenkransen worden gemaakt, gewoon een ruimte om rustig te zitten. Het is ook de plek waar de Westerse en Indiase kantine zijn.

Het is een langwerpig gebouw. Deel de ruimte in 5 stukken in (de lange kant). De middelste 3 stukken zijn zeg maar de godsdienstig. Het 1/5e stuk links is de Indiase kantine, het rechter 1/5 stuk is de Westerse kantine. Lang en smal. Maar dat smalle houdt nog wel in dat er 3 rijen met tafels staan. (inclusief minimaal 10 soorten modellen plastic stoelen in diverse kleuren) Het Westerse stuk is afgescheiden van de rest door palen en touw. De Westerse kantine gaat om half acht al open en men had de neiging om nogal heen en weer te gaan lopen. De Indiase mensen eten over het algemeen snel, dus de doorloopsnelheid in de Indiase kantine ligt hoog. Tegen de tijd dat wij ons bord leeg hebben, hebben diverse mensen rondom ons ook hun 2e bord eten al achter de kiezen. Lang natafelen is er bij de Indiase mens niet bij, dat doen ze wel buiten. Dat ligt anders bij de Westerse kant. Daar wordt langdurig en vaak niet op een bescheiden volume nagetafeld. Wat de Indiase mens ervan denkt als hij in de badjan zit en het volume van de zanger wordt bijna overstemt door de Westerse kantine weet ik niet, maar iedereen gaat onverstoorbaar verder met waar hij of zij bezig is: zingen, kletsen of eten.
Nu speelt dat vooral als Amma er zelf is, of als het een drukke periode is. Op dit moment is het erg rustig. Zingt Amma zelf, dan heeft de Westerse kantine geen kans, haar enthousiasme en het orkest met zangers overstemt alles!
Bij de badjan op dit moment (nu Amma op toer is) zijn er maar weinig zangers en ook weinig instrumenten, alleen een orgeltje en tabla. Vooraan, vlak bij het podium, zitten de mensen op de grond (nu ja, op grote kleden die iedere avond en morgen uitgerold worden en op hun kussentje of matje) Daarachter staan de stoelen. De scheiding mannen en vrouwen blijft wel. Iedereen die komt pakt een stoel en gaat in de hal zitten waar hij wil zitten. Bij de anderen of gewoon midden in de zaal. Wij gaan op dit moment meestal aan de tafels van de Indiase kantine zitten. Onze aankomst verschilt per dag. Dat kan ieder moment zijn tussen half 7 en acht uur. Dat geldt niet alleen voor ons, dat geldt voor iedereen! Ook het moment van vertrek kan per persoon, per avond verschillen..... niemand die zich daar druk over maakt.

Niemand maakte zich gisteravond ook druk toen er een klein vrachtwagentje langs de hal kwam rijden, dat gebeurt wel vaker. De ruimte waar bijv. gekookt wordt is alleen is deze manier te bereiken. De Milma melkwagen komt iedere avond melk en curd brengen. Niemand maakte zich druk toen echter het vrachtwagentje niet doorreed maar achteruit gereden kwam, zo de hal in, in het voorste gedeelte van de Indiase kantine. Niemand maakte zich druk toen de deuren opengingen en er pakken uitgegooid werden. De swami die het risico liep een pak tegen zich aan te krijgen, pakte rustig en met een lachje, zijn stoel op en ging een stukje verder weg zitten.
De deuren werden weer gesloten en het vrachtwagentje reed weer weg. Kijk daarom is India nu ook zo leuk. Dat dit zomaar kan....een vrachtwagen die tijdens een kerkzangdienst de kerk binnenkomt rijden, zijn spullen lost en weer vertrekt! De dienst ging gewoon, zonder onderbreking door.......

Geen opmerkingen: