dinsdag 12 januari 2016

Registreren

Kom je naar India voor een verblijf langer dan 180 dagen, dan moet je je binnen 14 dagen na aankomst registreren bij de districtspolitie in de daarvoor aangewezen plaats. In ons geval is dat Kollam, 30 km van de ashram gelegen en met de auto anderhalf uur rijden. We hebben vorige week de aanvraag al ingevuld, geĆ¼pload en de afspraak gemaakt.

Vandaag is de dag dat we ons persoonlijk moeten gaan melden, samen met de al reeds verzonden papieren. Tussen 10 en 11 uur aanwezig zijn. Eindelijk....
Binnengekomen worden we naar het bureau Foreigners verwezen. We mogen een kleine kamer binnenkomen. Een groot bureau midden in de kamer, een smalle tafel erachter, twee kasten tegen de muur en wat plastic stoelen. Alle beschikbare tafelruimte ligt vol met stapels mappen en papieren. Ook het bureau waar de beambte achter zit. Werkruimte heeft hij niet meer, maar daar heeft hij de volgende oplossing op gevonden. Bovenop de stapel papieren ligt een grote plaat van 60 bij 40 cm. Hij trekt zijn laden open, schuift zijn stoel wat naar achteren en legt de plaat op de rand van zijn bureau over de laden heen. Zo heeft hij toch wat werkruimte.
Onze papieren worden minutieus gecontroleerd. Maarten blijkt niet over een specifieke en voor de aanvraag noodzakelijke brief te beschikken. Je ziet de man denken, wikken en wegen. Hij legt de spullen van Maarten opzij en begint aan de mijne. Als laatste pakt hij de papieren van Maarten weer en begint ze opnieuw te bekijken. Het is duidelijk dat hij er mee in zijn maag zit. Ze zijn niet compleet volgens zijn voorschriften, maar toch wil hij Maarten (Amrita) niet zomaar wegsturen. Hij vindt de oplossing in de ondertekenaar van de wel aanwezige brief. Na het krijgen van het telefoonnummer belt hij de Amrita contactpersoon op en na bevestiging, mag de procedure doorgaan. Maarten moet bij het afhalen de volgende keer, de juiste brief meenemen. Elegant gedaan!

Na het bekijken, vergelijken en onderstrepen moeten we, na een gepleegd telefoontje, met hem meegaan. Trap op, hoek om, langs twee controlerende politieagenten, zo de kamer in van de assistent commissaris. We staan op een rijtje in een ruime, mooi ingerichte kamer. Aan de muur een groot bord met de namen daarop van de voorgangers van de assistent commissaris.
De man zelf is duidelijk een multitasker. Hij is in gesprek met een man die al voor het bureau zit, spreekt met iemand aan de telefoon, bestudeert onze gegevens na vluchtig naar ons gekeken te hebben en zet vervolgens zijn handtekening op onze aanvragen. Wij worden weer naar beneden gedirigeerd, waar we te horen krijgen wanneer we weer terug moeten komen voor het definitieve papier. Anderhalf uur later zijn we weer terug op de campus.

In de aanvraagformulieren zijn ook al de vervolgstappen beschreven. De politie zal persoonlijk naar de campus/ashram komen om alles te verifiƫren. Zo nodig zal een onderzoek ingesteld worden en dan pas geeft men een definitief ja of nee. Bij terugkomst op het politiebureau krijg je dat dan te horen. Hoe het zit met een ja is duidelijk, maar wat bij een nee? Geen idee. Het wordt nergens beschreven.
Welkom in de wereld van een verblijfsvergunning aanvragen!

Amritapuri, 11-1-2016


Geen opmerkingen: