maandag 18 januari 2016

Happy Pongal

Het gebeurt allemaal voor op het plein en op de trappen van de Kalitempel nadat vanavond de zon is ondergegaan. Iedereen wachtte op dát moment. Het is een drukte van belang. Vrouwen en kinderen zijn druk bezig met versieren, de mannen komen aanlopen met bossen mooie bananenbladeren, het is de zenuwachtige stemming van verwachting. Er wordt een grote boog van bananenbladeren gebouwd, draden worden gespannen. Aan de draden komen met slingers met gevouwen vogeltjes, bloemetjes liggen langs de traptredenranden en gele guirlandes van bloemen worden over de draden gehangen. Kinderen en vrouwen zijn druk bezig met een rand van gekleurde bloemen uit gemalen steen met kleurstof te maken. Het lijkt nu alsof er een tapijt ligt met een gekleurde bloemenrand. Bananenbladeren worden gestoken langs de railing van de trap. Het is een feestelijk gezicht. In het midden van de grote bananenbladerenboog hangt een bosje rijst dat waarschijnlijk net geoogst is. Er komen grote stenen aan en men bouw drie maal een vuurplek, midden op het imitatiebloemenkleed. Drie kookpotten worden klaargezet, de zak rijst staat in de hoek klaar. De kranten en takken liggen naast de zak rijst. Dat wordt dus rijst koken morgenochtend!
Vol aandacht bekijken we het verschijnen van twee grote schermen. Ze worden keurig bekleed met lappen stof en versierd met allerlei zaken die uit de gereedstaande dozen gehaald worden. Voor het ene scherm komt een tafel te staan met een grote foto van Amma erop, op het andere scherm verschijnt na voorzichtig uitrollen een spandoek met een hele lap tekst, waar wij geen letter van kunnen lezen. Aan de bovenzijde de foto van Amma en groot geschreven de woorden: Happy Pongal!

Gelukkig zijn er altijd wel mensen die je graag willen vertellen waar het allemaal over gaat.
Morgen als de zon opgaat (dus tussen vijf en zes uur) begint een belangrijk oogstfeest dat men vooral viert in Tamil Nadu. De oogst van de rijst, het feest om de natuur te eren. Ieder dorp viert dit feest dat vier dagen duurt, iedereen is vrij. Het is een tijd van samen praten over het verleden, met elkaar eten, familiebijeenkomsten en blij zijn met de oogst. In Kerala wordt dit feest niet gevierd, maar de inwoners van de ashram die oorspronkelijk uit Tamil Nadu komen mogen Pongal, (het feest van de overkokende potten) zoals het feest heet, hier vieren. Amma is dol op feesten!
De kinderen rennen heen en weer, ouderen proberen alles te regelen zodat het er mooi uit gaat zien. Er mag nergens een vouw, nergens een kreuk in zitten. Belangstellenden lopen langs of gaan op de stoeltjes erbij zitten om alles eens te bekijken. Wij krijgen, gezeten op een randje, uitleg van een echtpaar over alles wat er voor onze neus gebeurt. Tegelijkertijd verteld de man van iedereen die langskomt uit welk land die persoon komt. Hij heeft natuurlijk wel eerst aan ons gevraagd waar wij dan vandaan komen.
Zo weten we dus nu dat die lange heer die net langsloopt met zijn twee dochters uit België komt, die mevrouw uit... en die mijnheer uit.........13 Russen zijn er op dit moment in de ashram. Ja, hun aantal wordt steeds groter.....

Morgen vroeg uit de veren. Moeilijk zal het niet zijn. We kijken bijna direct uit op het gebeuren en de ramen staan open, dus het lawaai zal ons wel wakker maken mochten we nog slapen.
Ik ben erg benieuwd hoe het er aan toe zal gaan.
Maar voor nu vast Happy Pongal gewenst!!


Amritapuri, 14-1-2016    

Geen opmerkingen: