donderdag 7 januari 2016

Een ritme vinden....
Het ashramleven en alles wat daarom heen gebeurd is een heel ander leven dan we gewend zijn. Er komen mensen hier die de ashram niet bezoeken omdat ze een volger zijn of omdat ze weten wie Amma is of omdat het een bekende plek is waar gelovige Hindoes komen, nee, ze komen omdat het een goedkoop adres in het backpackers-boek is. Iedereen is tenslotte welkom! Het zijn soms vreemde vogels die je voorbij ziet schuiven. Er leven hier volgers, bezoekers, zoekenden en mensen zoals wij, die vrijwilliger zijn.

Voor ons is het nog steeds een constant ontdekken. De meneer van de simkaarten kan ook de treintickets regelen. Het eigen wasgoed mag je alleen op een bepaalde woonlaag hangen, het Indiase café is veel goedkoper dan het Westerse en je kunt er heerlijke zoete en hartige snacks krijgen. Nu weten we ondertussen dat we om 6 uur in de ochtend en 4 uur in de middag gratis thee kunnen drinken, maar de exacte plek kunnen we nog niet vinden. Willen we een naaimachine lenen dan moeten we zijn bij de Nederlandse volgelinge die 's ochtends vroeg voor de Eko winkel zout zit te malen. Ga zo maar door...
Op dit moment ziet onze dag er zo uit:
04.45 uur: Ik zat vanochtend om kwart voor 5 in de tempel voor de dienst. Na iedere Ohm als inleiding van een vers, in gedachten iets anders zeggend. In de loop van de ochtend kwam ik er achter dat in de grote hal die ochtend dit ook gedaan wordt en 's avonds nog een keer. Ik bekijk morgen of dit iedere dag zo gaat of alleen op de dinsdag, wat de meditatiedag is. Is het in de grote hal dan is het wel verleidelijk om langer in bed te blijven.
07.00 uur: Maarten gaat vóór zijn tocht naar de campus naar zijn seva; wasgoed uit de machines halen. Zwaar werk omdat alles gedraaid als een bal in de machine kan zitten. Denk maar aan de 8 meter lange sari's.
08.15 uur: Samen ontbijten in de Westerse kantine; toast, omelet, havermout, tosti....
09.00 uur: Maarten gaat op pad en ik ga doen wat ik wil. Ik zoek nog mijn dingen, moet nog gaan praten met SeRVe en heel Indiaas, naar het ziekenhuis voor mijn medicijnen.
10.15 uur: Ik moet paraat zijn voor mijn seva, het “door-bouncer” zijn.
13.00 uur: Samen eten, maar dan in het Indiase gedeelte. Maarten wordt op weg naar de kantine vaak gestrikt om te dienen als extra handen.
De middagvulling is afhankelijk van de wederzijdse afspraken. Anders siësta houden en theedrinken in het Indiase café.
18.30 uur: Bij het vallen van het donker is het verzamelen in de grote hal waar liederen gezongen worden op dagen dat Amma geen darshan heeft. Onuitspreekbare woorden waarvan de tekst vaak droevig is, maar de melodie het tegendeel. Lekker meegaan met de melodie. Mannen en vrouwen zitten gescheiden. Mannen links, vrouwen rechts en de echtparen mogen ook links. De vrouw mag haar man vergezellen.
20.00 uur: Of er nu gezongen wordt of niet, of het nu klaar is of nu, je ziet heel wat mensen opstaan om te gaan eten. Ook wij soms.
21.00-22.00 uur: einde dag.

Ondertussen is men ook zover bij het International Office dat we digitaal de papieren in kunnen gaan vullen voor de vestigingsregistratie. Die registratie moet gebeuren bij de politie. Naast de digitale aanvraag moet er nog een verzoek van ons zelf bij en een getekende en gestempelde verklaring van de ashram dat wij ons mogen vestigen op de ashram. Plus foto.
Is dat alles gedaan dan moet er een afspraak komen op het bureau en dan pas kunnen we ons inschrijven.

Ja, er is een lichtelijke routine aan het ontstaan....in de warmte.....

Amritapuri, 5-1-2016

Geen opmerkingen: