maandag 4 januari 2016

"Door-bouncer"

Vandaag in mijn functie als “door-bouncer” kreeg ik weer een geheel nieuwe inkijk in het leven van de ashram, de onderlinge verhoudingen en de mens zo ie zo.
Mijn taak is zitten bij de deur van de 2e- hands winkel en ervoor zorgen dat er niet meer dan acht klanten in de ienie-mienie winkel zijn. De winkel is gehuisvest in de 1e omloop van de Kalitempel. In de omloop zitten ook: het sevakantoor, de algemene informatie, de bookshop, de winkel met Amma producten, een soort drogisterij, de internetshop, de 2e hands winkel en donatiepunt huishoudelijke artikelen. Ook het postkantoor zit op de ring. Het postkantoor bestaat tijdens de openingsuren uit een lessenaar op het balkon. Daarachter staat de meneer. Hij handelt alle postzaken af. Voor de lessenaar hangt een bakje waar de post ingaat. Is het postkantoor gesloten dan gaat de lessenaar weg en kun je alleen aan de borden op de muur zien dat er een postkantoor is. (tijdens de openingstijden dan) In de onderbouw zeg maar (want de tempel is verhoogd gebouwd) zitten de fax-, en copyshop, kleding-, en linnengoedverkoop en supermarktje.
Boven de 1e ring zitten bijv. de bibliotheek, oefenruimte voor mijn zangles (zingen op Indiase wijze) en het dak voor de dames. Meditatie of gewoon lekker zitten denk ik maar. Handig dit soort dubbelfuncties, ik hou daar wel van.
Maar nu mijn functie. Het is de bedoeling dat ik tijdens de openingstijden van de winkel zorg dat er niet teveel mensen in de winkel komen. De winkel is dan ook wel ongeveer 2,50 bij 4 meter in oppervlakte. Rondom staan kasten met allerlei gedoneerde goederen, variërend van donzen dekbedden via de borden en bekers, klamboes, kleding en yogakussens tot veters.
Dan is het assortiment wel duidelijk niet?
Er mogen maximaal 8 mensen binnenkomen, kinderen liever niet, want die verstoren de rust zoals mijn leidinggevende aangaf. Ik kan niet iedere dag, mijn muziekles op maandag valt samen met de verkooptijden. Kun je dan ook vervanging regelen was de vraag (die blijkbaar altijd gesteld wordt) Nee, zei ik, ik ben hier net, ik ken nog niemand. Gelukkig beaamde de dame dat ook wel.
De verkoop startte met gebed. Dit verraste me toch. De dames gingen in lijn met hun gezicht naar de foto van Amma staan, ergens ter rechterzijde van de deur en begonnen met de ohm. Gelukkig kan ik dat wel meezingen, maar na drie keer kwam een voor mij onbekend vers dat uit volle borst werd meegezongen. Ik stond er maar bij.
Zo heb ik vandaag als “door-bouncher” heel wat binnenkom trucs gehoord en meegemaakt. Een selectie: ik wil alleen iets vragen (en blijf dan gewoon rondkijken), ik wil alleen dit betalen (idem), ik wil alleen kijken of ik in de rij wil blijven staan....., is mijn vrouw hier? Het merendeel van de mensen wacht geduldig tot ze naar binnen kunnen gaan, het systeem werkt bij de meeste winkels op de 1e ring hetzelfde. Je hebt altijd de uitzonderingen.
De uitzonderingen van vandaag waren de Indiase uitzonderingen. De Ammavolgelingen vinden toch al dat ze anders zijn en als je dan een Indiase oudere dame bent, dan val je helemaal niet onder de regels. Ze komt gewoon met je schoenen aan naar boven (mag niet), ze gaat naar binnen alsof er geen rij wachtenden staat onder de uitroep: “ik werk hier” en ze roept zodra ik me omdraai om iets af te geven 4 politiemensen naar binnen (die dus ook niet in de rij blijven staan) zodat opeens de ruimte gevuld is met de maximale 8 klanten, 1 Indiase volgelinge die niets koopt en 4 politieagenten die lang blijven rondhangen en ook niets kopen. Niemand kon meer fatsoenlijk rondkijken. Ook Indiase heren (niet de jongeren) in het algemeen vinden dat zij niet in een rij thuishoren en piepen, net als bij de kaartjesverkoop voor de trein altijd voor. Ze lopen rechtstreeks naar binnen. Een rij? Niet gezien.
Ik hoorde dat mijn voorgangster, rond de Kersttijd toen het heel druk was, veel problemen met de Indiase oudere heren heeft gehad. Zoveel zelfs dat er geroepen werd: denken jullie eraan dat het Kerst gaat worden, de tijd van vrede?
Prachtig niet, dat in een Hindoe omgeving een beroep wordt gedaan op de Kerstgedachte?


Amritapuri, 3-1-2016

Geen opmerkingen: